Skip to main content

Feit of fabel?

Als je de covers van tijdschriften mag geloven, is het mogelijk om binnen een paar weken een zichtbaar sixpack te krijgen. Feit of Fabel? Interessant om eens de vergelijking te maken met het ontwikkelen van sales skills.

Het zeer gewaardeerde wasbordje komt en blijft niet vanzelf, het vereist DOEN door training en hard werken, meerdere keren per week. Sommige mensen hebben geen sixpack, maar een eightpack of een fourpack. Of je een sixpack krijgt in zes weken is afhankelijk van de uitgangspositie, aanleg en de motivatie om te sporten. Naast training is je voedingspatroon als randvoorwaarde net zo belangrijk voor een sixpack.

Uitgangspositie (moeten), aanleg (kunnen), motivatie (willen) en een voedingspatroon (context / omgeving) is voor het trainen en ontwikkelen van sales vaardigheden net zo onmisbaar als voor een sixpack. Deze factoren bepalen je bereidheid (intentie) wat weer leidt tot uiteindelijk je gedrag. Dit is per persoon verschillend, net als de individuele leervoorkeuren.

Waar sommige broodnodige soft skills in Sales aangeboren zijn of niet te trainen zijn, vergt het verkrijgen van bepaalde (hardere) vaardigheden zeer regelmatige training, bij voorkeur in de praktijk. Uit onderzoek blijkt dat je minimaal 6 weken in de praktijk nodig hebt om een competentie te ontwikkelen. Dat betekent dat 1 dag trainen misschien een mooie start is, maar dan is er morgen… Voor sommigen is de welbekende spierpijn een belemmering, voor anderen een motivator om door te gaan. Pijn is fijn?

Voeg cardio en intervaltraining toe, je buikspieren hebben namelijk maar een beperkte groeicapaciteit. Train één keer per week meer gericht op spierkracht en leg de andere trainingsdag meer de focus op herhalingen, voor de spierconditie. Met een squat train je ook je buikspieren bijvoorbeeld. Zo krijgen ze voldoende en verschillende prikkels om sterker te worden.

Voor het ontwikkelen van sales vaardigheden heb je ook voldoende herhaling, prikkels en crosstraining nodig. Onvoldoende opportunities om te leren levert niet het gewenste rendement op. Door het informeel en sociaal leren optimaliseer je het aantal opportunities. Leren van en met elkaar, in de praktijk. Leerstijlen zoals collectief leren, ervaringsleren, als ook impliciet (ongemerkt) leren bieden hier uitkomst.

Conclusie

In Sales heb je wel degelijk een vetlaagje of soms zelfs olifantenhuid nodig. Maar om in Sales fit te worden en te blijven moet je regelmatig trainen, en hard ook! Ook hier moet je goed bekijken wat je startpunt is en realistische doelen stellen. Met formele training alleen kom je er niet, het gaat om de regelmaat en discipline na de formele training, door het DOEN en te LEREN in de praktijk. Van en met elkaar, minstens 6 weken lang.

 

Jorien Licht-Geerts (06-23226599 / jorien@salescyclegroup.nl)

One Comment